Selv om dette vil ramme russiske lรฅtskrivere og komponister, sรฅ er det EU direktiver som bestemmer dette, hvis vi forstรฅr tono’s kommunikasjonssjef Willy Martinsen rett.
โ Det er utbetalingene til russiske musikkskapere og andre opphavere som er medlem i deres tilsvarende i Russland, RAO, som stoppes sรฅ lenge krigen foregรฅr, forklarer Martinsen. Han understreker at de ikke รธnsker รฅ boikotte enkeltkunstnere.
โ Vi stรฅr side ved side med de kunstnere som nรฅ kritiserer sine myndigheter, tross risiko for alvorlige, personlige konsekvenser. Vi har derfor ogsรฅ aktivt oppfordret Tonos medlemmer til รฅ stรธtte oppropet Creators for Ukraine, der det ogsรฅ er presisert at oppropet stรธtter skapere i Russland som er kritiske til sine myndigheters handlinger.
Tono sender samlede belรธp til sรธsterselskaper for bruk av deres repertoar, med informasjon om hvilke rettigheter som har blitt benyttet.
โ Vi har ikke grunnlag for รฅ gjรธre vurderinger av hvordan midlene helt konkret forvaltes videre, men det er ikke til รฅ komme fra at alle brede รธkonomiske sanksjoner mot et land dessverre ogsรฅ rammer enkeltpersoner. Det er likevel bred enighet i verdenssamfunnet om at omfattende รธkonomiske sanksjoner er et virkemiddel som trolig vil bidra til en raskere avslutning pรฅ krigen i Ukraina, en krig som i hรธyeste grad ogsรฅ rammer kunstnere, svarer Martinsen i dag.
Tono utbetalte 94 880 kroner til RAO i รฅret 2020, og 50 129 kroner i 2019. Noen russiske opphavere er, som i alle tilfeller av vederlagsorganisasjoner, medlem av andre nasjoners innkrevingsselskap.
Les mer her