Norske artister og sykdom

-Etter 10 år i medvind ble det vindstille for artisten, musikeren og låtskriveren Jan Øvland.

– De fleste har en 10 års karriere hvor de er på topp. Etter det går det nedover. Det er statistisk bevist, sier Jan Øvland som fikk sykdommen MS.

– Jeg har hatt mine ti år i medvind og er sjeleglad for det. Jeg har vært heldig, men en dag ble ting forandret.

Musikeren, komponisten og tekstforfatteren Jan Øvland (59) stabler seg over fra rullestolen og ned i godstolen.

Sykdommen har satt sine spor.

Ute er det regntungt. Trærne spruter av grønnfarge og det lille, røde huset ligger pent dandert som en menneskebygd kontrast til det frodige landskapet. Til tross for solas fravær, kommer lyset sterkt inn fra vinduene. Omringet av store hyller med vinyl og CD plater samt haugevis av bøker, bor Jan Øvland alene. Det vil si: alene blir et feil ord. Jan har selskap i musikken, av drømmene og av kontakten med venner og kjente via nettet.

– De ti årene i medvind gjelder ikke bare musikere. Fenomenet gjelder de fleste, enten de er idrettsfolk, bankfolk eller jobber på fabrikk. Når disse ti årene inntreffer er uavhengig av alder.

Men Jan Øvland er absolutt ikke personen som gir opp eller ligger på latsiden. Snarere tvert imot er han et forbilde både for både artister generellt og artister med et handicap.

 

“Yellow Car” er bare ett av mange tracks som den pågående sangeren har produsert som det står stor respekt av. Også utenfor Norge.

Se musikkvideoen til “Yellow Car her :

Se Jan Øvlands hjemmeside her.

Tekst: Lasse Olsrud Evensen & Atle Bakken
Foto: Lasse Olsrud Evensen

Facebook-kommentarer