๐„๐ซ ๐ญ๐ซ๐ž๐ง๐๐ž๐ง ๐ฆ๐ž๐ รฅ ๐ฌ๐ž๐ฅ๐ ๐ž ๐ฌ๐ข๐ง ๐ฅรฅ๐ญ๐ค๐š๐ญ๐š๐ฅ๐จ๐  ๐ฉรฅ ๐ก๐ž๐ฅ๐ฅ?

Merck Mercuriadis og Nile Rodgers (Creative Commons)

PML – STP2 – DRM Snare Broken

Selskapet Hipgnosis, som har kjรธpt opp kataloger fra bla. Leonard Cohen og Justin Timberlake, klarer ikke lenger รฅ utbetale utbytte til sine investorer og ser at aksjene deres stuper.

I den seneste tiden, og spesielt de siste 2 รฅrene, har vi opplevd en trend som ennรฅ ikke har nรฅdd norskekysten, dvs. salg av stรธrre musikk-kataloger fra kjente artister eller produsenter som har hatt/har en stor produksjon av hits. Til sinnsyke summer i cash.
Det vรฆre seg alle ‘immaterielle rettigheter’, i tillegg muligens masterrettigheter, og til slutt gjerne kombinert med en avtale med artisten om en splitt – eller buyout, av fremtidige produksjoner/materiale.

Selskapet som kan ta pรฅ seg noe av ansvaret for รฅ ha satt igang disse Klondike-lignende tilstander med oppkjรธp er det engelske fondet Hipgnosis, ledet av kanadiske Merck Mercuriades og hans partner, produsent Nile Rodgers.
Mercuriades uttalte i sin tid at “nรฅr en lรฅt blir stor og godt etablert, sรฅ er inntjeningsmรธnsteret veldig forutsigbart og solid, og er kan derfor investeres i. Ergo er disse lรฅtene like verdifulle som gull eller olje.” Dermed fikk han med seg store investeringsfond fra Wallstreet pรฅ laget som sprรธytet inn milliarder av dollar til buyouts, drevet av veksten i streaming, lave renter og god gammeldags konkurranse. En bรธrsnotering fulgte.

Men han mente ogsรฅ som tidligere manager og label rep. at artistene hadde vรฆrt utnyttet i en mannsalder av plateselskaper og publishere med dรฅrlige vilkรฅr og kontrakter. Det skulle nรฅ endre seg. Mercuriades begynte รฅ kjรธpe opp kataloger for store summer fra bla. Leonard Cohen, Justin Timberlake, Rihanna og Kenny Chesney. Idรฉen fikk fart pรฅ plateselskapene som selv begynte รฅ kjรธpe opp kataloger, gjerne tilbake de som de eide deler av fra fรธr, eller helt nye.

Sting solgte som kjent alle sine kjente og kjรฆre lรฅter til Universal Music for (angivelige) 3.2 milliarder kroner, Bob Dylan solgte sine til samme publisher for mer enn 3.2 milliarder kroner, Bruce Springsteen solgte sin katalog til Sony for ca. 6 milliarder kroner, og vรฅre egne gutter i Stargate skal angivelig ha fรฅtt 500 millioner kroner fra et investeringsfirma.

Men nรฅ har vekten begynt รฅ tippe i feil retning for Mercuriades og Rodgers.
For 2 dager siden (16.10.) kom de til beslutningen รฅ droppe utbyttet til sine investorer.
I kjรธlvannet av utbyttenyhetene falt aksjen i Hipgnosis Songs Fund til en rekordlav verdi pรฅ 7 kroner.

Denne svรฆrt uheldige hendelsen er bare รฉn i rekken av nylige tilbakeslag for Selskapet/fondet. (LON: SONG pรฅ bรธrs).
For 2 uker siden fikk CEO CEO Kenny MacPherson permisjon pรฅ grunn av anklager om seksuelle overgrep.

Nรฅ begynner aksjonรฆrene รฅ snakke om รฅ selge bort deler av katalogen. (Til et strรฅselskap) Sรฅ kommer man da tilbake til et herredรธmme fra de 3 store?

Les mer her

https://www.digitalmusicnews.com/2023/10/05/hipgnosis-songs-group-ceo-placed-on-leave/

https://en.wikipedia.org/wiki/Merck_Mercuriadis

Facebook-kommentarer