a-ha AI

Hva tror du om en versjon av aha’s ‘Take On Me’ sunget av en AI versjon av artisten Grimes?

Resultatet av sistnevhte får lytterne avgjøre selv, men fakta er at artisten Grimes, (aka. Claire Boucher) ha gjort en avtale om at produsenter og sangere kan bruke avtrykket av hennes stemme, nå kalt GrimesAI-1, på nye låter – mot å dele royalites 50-50.

Nylig har musikkbransjen oppleved en rekke overskrifter om artificial intelligence (AI)’s som nå har gjort inntog i superstjernenes virksomhet.
I løpet av de siste ukene har de tre Universal Music -megastjernene Drake, The Weeknd og Rihanna opplevd å få deres stemmer replisert av en AI-applikasjon, som ‘synger’ på musikkproduksjoner som har spredd seg som Covid på nettet.

Låten som har fått mest oppmerksomhet, er en coverversjon av Ice Spices risque hit “Munch (Feelin’ U)” fra 2022, der vokalen “fremføres” av en AI-kopi av Drake. Den har blitt postet og re-postet på sosiale medier, inkludert Twitter og TikTok. Drake selv dukket opp på Instagram i løpet av helgen og uttalte seg at dette var dråpen som fikk hans beger til å flyte over.

Stemmen til en annen Universal superstjerne, Rihanna, har også har fått stemmen sin stjålet på Beyonce hit’en ‘Cuff It’. Et utdrag låten med AI-kopieringen har gått viralt på sosiale medier. (Robot-vesjonen i klippet kommer skremmende nære orginalen og er nesten kvalm).

Men den mest støyende reaksjonen fra musikkbransjen er pga. en original-komposisjon, skrevet av en «artist» som kaller seg for ‘Ghostwriter.’ Han eller hun bruker AI-vokals á la Drake og The Weeknd i en duett.

Man kan forstå at bransjen tenner på alle pluggene. Låta i sin helhet, som også har en musikkvideo, har blitt distribuert til flere strømmetjenester, inkludert Spotify, YouTube / YouTube Music og Apple Music. På Spotify har tracket i skrivende stund fått over 250 000 avspillinger. På YouTube har musikkvideoen, (lastet opp av Ghostwriter selv) fått over 150 000 avspillinger. Ghostwriter sier selv: “dette er bare begynnelsen”…

Og de nye trackene dukker opp som paddehatter på streaming-plateformene. 15 000 produsenter har allerede benyttet seg av tilbudet og verktøyet i løpet av noen få dager etter at platformen elf.tech ble lansert. Det er vel forventet at ikke alle -eller mange superstjerne-sangere vil si ja til å dele sitt ‘avtrykk’ med alle andre produsenter, musikere og artister som kanskje ikke har like stor stemmeprakt som orginalen. Men si, hvis man innehar en god og kjent stemme, og ikke har brukt den på en stund, skal man tenke tanken om å låne ut ‘sounden’ av den uten stort besvær, og så cashe inn noen kroner til butikken?

Det høres kanskje grymt ut, men fakta er at 2023 ble året da dette startet som en vulkan. Og hvem stopper dem? David Guetta, som nylig solgte låtkatalogen sin for et par milliarder kroner(!?), lanserte nylig ved en konsert et track han hadde laget med en AI versjon av rapperen Eminem – og folk “went bananas”, iflg. Guetta selv. Han har i ettertid ikke lansert tracket. Så langt. I mellomtiden har artisten ‘AI Drake’ utgitt et helt album…….

Hør a-ha / Grimes tracket her

Facebook-kommentarer